Výletu přálo počasí, slunečný den, rozkvétající příroda, nádherně vyzdobený zámek. Žáci 2. stupně ze tříd 6.A, 8.A a 9.A vyrazili 26. 3. 2024 se svými třídními učitelkami a paní asistentkou na prohlídku zámku, kde měli možnost projít interiéry posledních majitelů, ale hlavně přepychovou velikonoční výzdobu ve všech místnostech i na schodišti.
Kdysi se lidé stravovali úplně jinak, v postním období si odříkali nejen maso, ale někteří také mléko a vejce. O to více si potom dopřávali hostiny o Velikonocích. Vajíčka se barvila do červena, používali je do jídel, ale také na výzdobu. Čokoláda bývala velmi vzácná a drahá, proto až pozdější doba přinesla čokoládovou pomlázku, na kterou jsme dnes zvyklí. Typickými pokrmy byly mazance, jidáše, beránci, ale také jiné dezerty, šlechta se inspirovala i v zahraničí.
Možná jste nevěděli, že o Velikonocích dámy měnily šatník, ke svátkům patřily nové šaty, klobouky a doplňky, které poprvé vynesli o svátcích do společnosti a na procházky. Výzdoba se používala přírodní, interiéry zdobily květiny, proutky, zlatý déšť a větvičky, které na jaře rozkvétaly. Využívaly se vejce, později se vyráběly i z keramiky, skla a porcelánu, postupně se staly oblíbeným doplňkem a dekorací knížecích pokojů. Lidé si přáli veselé svátky, těšili se na jaro, Velikonoce odstartovaly i novou zemědělskou sezónu, vzájemně si dávali velikonoční přáníčka, později pohlednice.
Obohaceni příjemnou sváteční atmosférou a novými vědomostmi jsme se vrátili do školy a všichni se už těšíme na letošní velikonoční svátky.