Školní výlet – Hukvaldy

26.05.2023
V pátek 19. května 2023 se 33 žáků třetích tříd se svými učitelkami a paní asistentkou vydalo na školní výlet. Vyjeli jsme v 8 hodin od Dílen DPO, naším cílem byla obec Hukvaldy. Původně zamýšlená zastávka v Kozlovicích, kde jsme chtěli navštívit starou školu, musela být pro zavření areálu Fojtství zrušena. Na doporučení pana řidiče jsme se zastavili v hukvaldském informačním centru, které je umístěno v budově bývalé jednotřídní školy, v níž působil jako kantor otec Leoše Janáčka. Je zároveň rodným domem a bydlištěm tohoto významného hudebního skladatele. Děti si prohlédly obrazy v místní galerii i výstavu modelů hradů a tvrzí s názvem Země hradů. Nakoupily spoustu upomínkových předmětů, a ještě dostaly ke vstupnému malé dárečky – panáčky na hraní.
Druhou zastávkou byl TROPIC Hukvaldy, kde děti mohly obdivovat flóru i faunu exotických zemí. Největší pozornost si získal Miky – sameček pumy, mluvící papoušci a hlavně kaktusy, které si mnohé děti také zakoupily.
Následovala svačina v hukvaldské oboře s výhledem na stádo pasoucích se daňků, a pak již stoupání na hrad, při kterém jsme se kochali přírodou, zvláště pak mohutnými vystouplými kořeny stromů tvořící zajímavé obrazce. Hrad jsme prozkoumávali společně, dostali jsme se do nejvyšších i nejnižším míst. Po krátké pauze na občerstvení jsme se vraceli oborou k autobusu. Nemohli jsme vynechat památník Lišky Bystroušky, u kterého se děti mohutně fotografovaly. Výlet jsme tedy započali i ukončili odkazem Leoše Janáčka.

V Ostravě-Porubě 20. 5. 2023                                                              
Mgr. Irena Wolkowinská