Expedice DofE 8.-10.6.2023

12.06.2023
Mezinárodní cena vévody z Edinburghu je prestižní mezinárodní program pro mladé lidi ve věku od 14 do 24 let. Jedná se o program osobního rozvoje, kdy se každý účastník věnuje aktivitám, které ho baví. Cílem je naučit se dosáhnout svých cílů a zkusit si něco nového. Absolventi programu získávají mezinárodně uznávaný certifikát, který se hodí do životopisu, ale také při studiu v zahraničí.

 8 žáků 9. ročníku ZŠ A. Hrdličky se v průběhu školního roku 2022/2023 zdokonalovali ve 4 oblastech a připojili se tak k 1,3 milionu mladých lidí, kteří program DofE plní. Máme rádi výzvy a chtěli jsme si s našimi žáky vyzkoušet zvládnout expedici v podmínkách, které prověřují nejen znalosti, ale také praktické dovednosti. Pracovali jsme na zlepšení naší fyzické kondice, odolnosti, vytrvalosti, kreativitě, zapojili jsme se do dobrovolnické činnosti a naučili se řešit problémy v týmu.

Vyvrcholením našeho celoročního snažení v mezinárodním programu byla ostrá expedice, která měla prověřit, zda jsme schopni překonat strach z neznámého prostředí a fyzické námahy, týmově spolupracovat, zkusit si vlastní samostatnost a schopnost se správně rozhodovat.  Prošli jsme celkem náročným expedičním výcvikem pod vedením svých pedagogů, naučili se orientovat v přírodě bez mobilů, naplánovat si neznámou trasu, určovat svou polohu s mapou a buzolou, zvolit si správné expediční vybavení, správně si zabalit, vštípit si správné tábornické dovednosti, uvařit si teplé jídlo v přírodních podmínkách, znát základy první pomoci, umět si poradit v krizových situacích a jak se chovat v přírodě. Program má 15 expedičních podmínek, které jsme se naučili dodržovat.

Pro svou expedici jsme společně vybrali beskydskou oblast, kde se nám podařilo najít prostor na táboření Na Pekliskách. Jako výstup ostré expedice jsme si zvolili možnost zdramatizovat dávnou legendu, která se váže k Čertovu mlýnu, jedné ze zastávek na naší trase. Čertův mlýn je pátá nejvyšší hora Moravskoslezských Beskyd a nachází se 2,5 km od Pusteven. Oblast je tvořena skalními útvary, jako jsou Čertův stůl, jeskyně Čertova díra, Čertův mlýn, Mariánka a Kyklop. Příroda v této přírodní rezervaci je dost specifická a nádherná.

Vyrazili jsme tedy na naši třídenní dobrodružnou výpravu, jejímž výsledkem jsou nezapomenutelné zážitky, nové znalosti, dovednosti, spousta legrace a hlavně vědomí, že dokážeme spolupracovat jako tým a vzájemně si pomáhat.  

1. den jsme absolvovali 14 km trasu z Frýdlantu nad Ostravicí přes Solárku, po hřebeni Ondřejníku, k Laře a Kunčic pod Ondřejníkem, do destinace našeho utáboření -  Na Pekliskách. Tento den byl věnován především pochodu, orientaci v přírodě, tábornickým dovednostem – stavění stanů, rozdělání ohně, přípravě teplého jídla a přípravě na druhý den expedice.

2. den se expedičníci vydali na trasu dlouhou 16,5 km z místa Na Pekliskách přes Tanečnici, Čertův mlýn, Kněhyni a Malou Stolovou do Kunčic pod Ondřejníkem. Na této trase se věnovali důkladnému seznámení s místní legendou a opět využili všechny své znalosti chování a orientace v přírodě a večer i své tábornické dovednosti.
 
3. den byl věnován týmové spolupráci na místní legendě, úklidu tábornického místa, balení stanů a dokončení trasy, kterou si expedice vytyčila.
 
Počasí vyšlo pouze prví den, druhý den expedice pršelo a střídalo se počasí s bouřkami, nicméně účastníci expedice zvládli všechny náročné situace včetně nošení těžkého nákladu po dobu expedice. Zvládli si připravit jídelníčky a společně navařit teplá jídla i s ohledem na účastníky, kteří mají stravovací omezení. Druhý den také dokázali vzhledem k podmínkám a zhoršenému počasí změnit původně plánovanou trasu a správně se zorientovat na jednotlivých úsecích.
 
Expedici lze hodnotit jako zdařilou, se splněním stanovených cílů. Expedičníci musí po návratu pracovat na zpracování legendy a dokončení společného úkolu. Všichni zvládli náročné podmínky expedice a chování i vzájemná spolupráce byly příkladné. Gratulujeme všem k úspěšnému zvládnutí expedice a věříme, že někteří se pustí i do náročnější úrovně mezinárodního programu.
 
 
Mgr. Petra Trunkátová