Exkurze v Planetáriu Ostrava 2024

22.10.2024
Ve čtvrtek 10. října 2024 se žáci 5. tříd zúčastnili exkurze v místním planetáriu. Zvolili jsme si výukový program Dobrodružná cesta k planetám. Spojili jsme poznávání s pohybem a cestu tam i zpět zvládli pěšky.
Letos jsme se v přírodovědě začali věnovat neživé přírodě, jejíž součástí je také Slunce a sluneční soustava. Kde se dovíme více informací než právě v planetáriu? Před samotným programem si měli žáci možnost v tříčlenných skupinkách prohlédnout exponáty, vyzkoušet na sobě fyzikální zákony a hravou formou se seznámit s přírodními jevy. Poznatky si zapisovali do pracovního listu. V jedenáct hodin jsme se přesunuli do hlavního sálu s projektorem nazývaným planetárium, který dal název i celé budově. V první části programu jsme se toulali noční oblohou, pozorovali jednotlivé hvězdy, souhvězdí i celou naši galaxii. Dověděli jsme se mimo jiné, co jsou světelné roky, a že naše galaxie připomíná disk. Druhá část patřila již samotné cestě k planetám, která byla opravdu dobrodružná. Na závěr pořadu jsme si měli uvědomit, jak jsme proti vesmíru titěrní, i to, jak je naše planeta Země přátelská a krásná.
Návštěva Planetária Ostrava splnila svůj účel, žáci se dověděli mnoho zajímavostí nejen o vesmíru. Své poznatky písemně zpracují do krátkého referátu.
V Ostravě-Porubě 10. 10. 2024
Mgr. Irena Wolkowinská