ENERGETICKÁ GRAMOTNOST (aneb bez energie to nejde)

25.10.2024
V tomto týdnu se naši žáci 7., 8. a 9. ročníku zúčastnili projektu Energetická gramotnost, který je zaměřen na zlepšování orientace žáků v základní problematice energetiky, tzv. energetické gramotnosti, získávání představy o zdrojích energie a jejich využívání.
Přednáška s interaktivní prezentací byla zaměřena na posun ve vědomostech a postojích žáků v oblasti obnovitelných i neobnovitelných energetických zdrojů a jejich vzájemné provázanosti. Žáci se seznámili s pojmy jako je blackout, jaké jsou příčiny blackoutu a jakým způsobem mu předcházíme! Co to je energetický mix. Jaké jsou rozdíly mezi jednotlivými typy elektráren. V čem se liší elektrický výkon od výroby elektřiny. Jak funguje trh s elektrickou energií, jaké jsou subjekty na trhu.
V průběhu interaktivní přednášky žáci aktivně spolupracovali s přednášejícím lektorem panem Janem Sobotíkem a využívali pracovní list k energetické gramotnosti.
Jako bonus se na konci přednášky mohli zapojit do soutěže a odnést si malý dáreček :-)
Jedná se o velice aktuální témata, která se v rámci studijních osnov většinou nevyskytují. Proto vznikl vzdělávací projekt pod záštitou Ministerstva průmyslu a obchodu za podpory Fakulty elektrotechnické ČVUT v PrazeFakulta elektrotechniky a informatiky VŠB v OstravěFakulty elektrotechnicky a komunikačních technologií VUT v Brně a společnosti ČEPS.
 
Mgr. Marie Zaťková