Dětský čin roku 2023

10.12.2023
 Dne 7.12.2023 se žákyně IX.A třídy Nela Kovalská, Sabina Rašťáková, Natálie Vysloužilová, Barbora Kolencová a Ester Vašendová pod vedením vyučující  Petry Trunkátové zúčastnily slavnostního vyhlašování vítězů 19.ročníku projektu Dětského činu roku 2023 v Brožíkově síni na Staroměstské radnici v Praze.
Mladí hrdinové převzali svá ocenění z rukou patronů projektu – významných osobností z oblasti kultury a sportu, kteří již mnoho let tento projekt podporují. Děti, které mohou být vzorem nejen pro své vrstevníky, ale i pro dospělé, během roku posílaly své příběhy plné odvahy a dobré vůle do celkem sedmi soutěžních kategorií.
 Slavnostní ocenění v letošním roce proběhlo za účasti řady hostů a patronů projektu Jitky Čvančarové, Petry Černocké, Ivy Frühlingové , Jiřího Ježka, Jana Révaie a dalších. Aleš Háma, který je čestným předsedou Nadačního fondu Dětský čin roku, celý projekt vedl a moderoval.
Vítěze soutěže vybírají na internetu školáci z návrhů, které byly zaslány pořadatelům. Letos se sešlo 380 příběhů, které soutěžily v kategoriích Záchrana lidského života, Pomoc ostatním, Pomoc starším lidem, Kolektivní pomoc, Pomoc přírodě, Dobrý nápad a Pomoc n@ netu. Další skupina dětí převzala speciální ocenění za mimořádné činy.

V letošním roce jsme jako škola zaslali tři příspěvky v jednotlivých kategoriích soutěže a porotou byla vybrána chvályhodná dobrovolnická činnost žákyň devátého ročníku Nely Kovalské a Sabiny Rašťákové, které pravidelně věnují svůj čas o středečních odpoledních pomoci seniorovi, panu Milanu Ševčíkovi. Pomáhají panu Ševčíkovi s běžnými činnostmi, ale také s jeho prací reportéra. Třídí články, fotografie, pomáhají mu s psaním na počítači,  někdy si prostě jen vykládají a tráví spolu příjemným způsobem čas. Takto strávený čas je obohacením na obou stranách. Pan Ševčík je velmi zajímavý člověk a osobnost a obě dívky se měly možnost dozvědět mnoho zajímavého z jeho života.
 
Porota se rozhodla udělit našim žákyním ocenění ve speciální kategorii Pomoc starším lidem. Tohoto ocenění si velmi vážíme, neboť šlo o rozhodnutí poroty nezávisle na hlasování.
Devatenáctý ročník projektu Dětský čin roku se konal pod záštitou Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy ČR a Magistrátu hlavního města Prahy.
„Děkujeme všem, kteří svým příspěvkem obohatili náš projekt. Letos jsme obdrželi více než 380 příběhů, což nás velmi těší, protože v každém z nich je ukryto srdce mladé generace, která nám dává naději v pozitivní budoucnost,“ hodnotí letošní ročník Ing. Miroslava Plánková, předsedkyně správní rady Nadačního fondu Dětský čin roku.
Oběma vítězkám moc blahopřejeme a děkujeme za vzornou reprezentaci školy.
 
 Mgr. Petra Trunkátová


 
reportáž z akce můžete vidět v záznamu Televizních novin (34:25)