Cestujeme po Evropě

30.09.2024
Cestujeme po Evropě – projektová výuka k Evropskému dni jazyků
V pátek 27. 9. 2024 si žáci čtvrtých a pátých tříd připomněli Evropský den jazyků formou zábavného dopoledne. Cílem projektu bylo postupně navštívit pět evropských zemí, získat povědomí o jejich zajímavostech, splnit zadané úkoly vztahující se vždy k dané zemi a podpořit týmovou práci. Projektová výuka byla zahájena v osm hodin ve vestibulu školy poslechem evropské hymny. Cestovatelé byli seznámeni s organizací projektu, poučeni o bezpečnosti a pravidlech chování. Poté se jednotlivé skupiny (třídní kolektivy) přesunuly do svých tříd, kde si žáci vyrobili Europasy pro sběr razítek a v 8.55 se podle připraveného harmonogramu vydali na cestu Evropou.
  • V Itálii si žáci povídali o zajímavých místech a slavných osobnostech. Všichni již budou vědět, že Bologna není jen místem, kde vznikla omáčka ke špagetám, ale že je zde nejstarší univerzita světa. Žáci si vyrobili pizzu z koření a sopku Etnu.
  • Ve Francii doplňovali slova do textu, poté tato slova přiřazovali k obrázkům. Na závěr si poskládali puzzle Eiffelovy věže.
  • V Německu žáci zjišťovali informace o reáliích země, luštili křížovky, rozřazovali slova podle jazyků a sestavovali ingredience na eintopf.
  • Polsku děti přivítal Misz Uszatek svou večerníčkovou písničkou, poté pracovali s atlasy a slepými mapami, doplňovali informace do textu. Nakonec se pokusili sestavit česko-polský slovníček. Před odchodem se s nimi rozloučili Bolek a Lolek.
  • Anglie prověřila znalosti hlavních indicií evropských států a zručnost při skládání dvou druhů puzzlí – Londýn a karta s údaji o Velké Británii.
Po procházce všemi zeměmi se cestovatelé sešli ve svých třídách ke zhodnocení projektového dne. Většina žáků byla s průběhem i jednotlivými aktivitami spokojena, líbila se jim především pestrost činností. Celá akce byla ukončena hromadným zpěvem evropské hymny Óda na radost ve vestibulu školy.
V Ostravě-Porubě 27. 9. 2024                                                           Mgr. Irena Wolkowinská