BO NÁM TO NENÍ JEDNO!!! - PROJEKTY ŽÁKOVSKÝCH PARLAMENTŮ

01.02.2024
BO NÁM TO NENÍ JEDNO!!! - PROJEKTY ŽÁKOVSKÝCH PARLAMENTŮ
Poskytnutí peněžních prostředků z rozpočtu SMO
Let´s dance! Škola tančí
1.1.2024  - 31.5.2024

 
Cílem našeho projektu je zvednout žáky od mobilů, laptopů a počítačů a zapojit je do pravidelné pohybové aktivity. Chceme přitáhnout mládež k tanci. Zvolili jsme pro náš projekt taneční průpravu žáků s výslednou taneční soutěží pro žáky se zapojením rodičů i pedagogů. Tanec zlepšuje fyzickou zdatnost, koordinaci, vytrvalost, dokáže sbližovat a zlepšuje náladu. Nejde nám o to naučit se složité taneční kroky, ale ukázat, jak je tanec prospěšný, uvolňující, zábavný a jak můžeme trávit čas spolu a hlavně pohybem, který žákům na základních školách chybí. Našim cílem je připravit vybranou skupinu žáků k tanečnímu vystoupení pro rodiče a žáky školy, které vyvrcholí taneční soutěží s vyhodnocením odborné poroty z řad skutečných tanečníků a rodičů. Cílem projektu je tedy kolektivní propojení, pohyb a zábava.
Náš projekt bude realizován v časovém rozmezí leden-květen 2024. Budeme realizovat 90 minutové schůzky jedenkrát týdně v tělocvičně školy. Taneční kroužek vede p. uč. Petra Trunkátová, ale na přípravě choreografie se podílejí žáci pod vedením žákyně 7. ročníku, která se věnuje tanci. Jde tedy o týmovou spolupráci. Náplní tanečních hodin je taneční rozcvička, cvičení na vnímání hudby, rytmu, výuka tanečních kroků, příprava společné taneční kompozice a choreografie. Cílová skupina jsou žáci 4.-8. ročníku. Výsledkem tanečního snažení bude taneční soutěž žáků plánovaná na konec dubna 2024. K taneční soutěži se mohou přihlásit i jednotlivci z řad žáků školy. Na přípravě samotné soutěže (výtvarné aktivity, výzdoba sálu, příprava pomůcek pro porotu, občerstvení) se budou podílet žáci II. stupně a pedagogové.
Projektu se primárně zúčastní žáci II. stupně (100 žáků), na samotném vystoupení nejméně 22 žáků. Žákyně 7. ročníku bude mít roli hlavní choreografky, ale na přípravě tanečního vystoupení se bude podílet další skupina žáků a pedagog. Role: choreografové - 2 žáci, moderátoři - 2 žáci, DJ - 1 žák, technická podpora - 2 žáci a 2 pedagogové, fotografové - 2 žáci, designéři - 4 žáci, výtvarníci - 5 žáků, úklidová četa - 10 žáků, novináři - 2 žáci, příprava sálu - 20 žáků a pedagogové.
Školní parlament na škole se aktivně účastní na projektu Hrdá škola - Schools United a připravuje v průběhu roku 10 pravidelných celoškolních akcí. Zástupci Školního parlamentu společně přemýšleli, co nám na škole chybí, co bychom mohli nabídnout jako atraktivní, ale také prospěšnou aktivitu, která by ve výsledku vedla ke sblížení spolužáků, zvýšení jejich pohybových aktivit, ale také k užší spolupráci s rodiči a učiteli, které plánujeme pozvat na závěrečnou taneční soutěž a zapojit je do této akce.
Projekt bude propagovat na sociální síti školní redakční skupina HNN Hrdličky News. Informace o plnění a průběhu projektu budou zveřejněny v systému Bakalář, budou o něm informovat učitelé na setkáních s rodiči, na webových stránkách školy spolu s fotografickou dokumentací a zprávami. Plakáty o soutěži budou vyvěšeny v prostorách školy.